Tko pije taj ne vozi !!!


  

 


Tko pije taj ne vozi !!!

 

Alkohol mijenja tvoju percepciju!!!


Vozačka dozvola sa sobom nosi brojne odgovornosti. Odgovornost znači poštivati prometna pravila i propise, kao i druge sudionike u prometu. Odgovornost znači ne „juriti“ kroz grad i dostizati žuta svjetla, biti odgovoran znači također i NE SJEDATI za upravljač ako konzumiraš alkohol.

Mladi vozači su češće sudionici prometnih nesreća nego ostali i čine velik postotak među poginulima u prometnim nesrećama koje su skrivili vozači pod utjecajem alkohola. Upravo vozači do 30 godina starosti najčešće sjedaju za upravljač pod utjecajem alkohola i čine dvije trećine evidentiranih prekršaja pod utjecajem alkohola.

Sigurnost vožnje smanjena je i pri manjim razinama alkohola u krvi. Sigurna vožnja zahtijeva dobar vid, zdravo rasuđivanje i brze reakcije, a alkohol negativno utječe na sve tri komponente. Pri koncentraciji alkohola od 0,5 promila rizik od događanja prometne nesreće povećava se za 2 put, kod 0,8 promila 10 puta, a kod 2,0 promila rizik je veći čak 80 puta.

Upravo iz navedenih razloga Škola za cestovni promet se uključila u projekt „Tko pije, taj ne vozi“,  koji se provodi diljem Hrvatske, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Edukativni projekt „Tko pije, taj ne vozi“ je pokrenut kao dio stalnih napora u promicanju odgovorne konzumacije alkohola. Tijekom trajanja projekta polaznici autoškola naučit će više o odgovornom ponašanju u prometu kroz obaveznu teoretsku nastavu, te u praktičnom dijelu edukacije pri čemu će se koristiti posebne naočale koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju. Uz predavanje o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola koje će biti dijelom obavezne nastave, iznimno važan dio projekta su praktične vježbe vožnje s naočalama koje simuliraju vožnju u alkoholiziranom stanju. Polaznici autoškola će na prometnom vježbalištu uz budno oko instruktora vožnje pokušati voziti brzinom od samo nekoliko kilometara na sat, ali uz smanjenu sposobnost vida i suženo vidno polje, što je uobičajena reakcija našega tijela već pri maloj količini alkohola. Na ovaj će način polaznici autoškole steći dojam kako naš vid funkcionira pod utjecajem alkohola, te će im to iskustvo pomoći kada postanu vozači da uvijek donose ispravne odluke i da ne sjedaju za upravljač vozila ako su konzumirali alkohol.

Kandidati autoškole „Škola za cestovni promet“, kao i učenici Škole imati će priliku kroz teoretsku i praktičnu nastavu simulirati ponašanje ali i vožnju pod utjecajem alkohola uz korištenje posebnih naočala tzv. „pijane naočale“. Posebne naočale koje simuliraju vožnju u pijanom stanju dostupne su svim kandidatima autoškole.   

Kontakt


Autoškola "ŠKOLA ZA CESTOVNI PROMET"


Trg J. F. Kennedyja 8, Zagreb
www.autoskola-scp.com
01 / 2300-564

Radno vrijeme